MYSTERIET OM MASKERNE

Foredrag med Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen

Dato:
Endnu ikke offentliggjort
Adresse:
Højskolevej 3A, 9760 Vrå
Arrangør: FOF Vendsyssel & Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen 
Billetpris: Endnu ikke offentliggjort
Køb billet: FOF Vendsyssel billetsalg

I anledning af den aktuelle udstilling mennesket Krop og portræt i Kunstbygningen i Vrå viser vi Torben Eskerods fotografier af ”livsmasker” af blandt andet Karen Blixen, Niels Bohr mfl.

Society-tandlægen Holger Winther skabte de fineste gipsmasker af berømte danskere, men privat trak han et spor efter sig af tragedier, mord, selvmord og et stort mysterium, da han døde i 1969. Næsten 40 år senere lykkedes det Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen af afdække hele hans historie.

 

Kom og mød graverjournalistik, når det er bedst, når Poul Pilgaard Johnsen udruller historien bag bogen ”Tandlægens masker”.

Afstøbningerne af kendte mennesker i 40érne regnes af kendere som nogle af de fineste i verden, og er skabt på basis af det dygtige tandlægehåndværk, som Holger Winther havde opøvet til tandaftryk. Det unikke i portrætterne er at de er skabt over mennesker der fremstod som ikoner i sin samtid.

Mange år senere fik Torben Eskerod fik adgang til at fotografere maskerne som ellers lå utilgængelige i et tårnværelse på Frederiksborg Slot. I kunstnerens fotografier fremstår maskerne lyslevende og nærmest springer ud af billedfladen. I Vrå kan man derfor nu komme tæt på både maskerne og fortællingen bag.

Poul Pilgaard Johnsen fortæller historien om Holger Winter, en mand med et intellekt og indlevelse der dannede basis for skabelsen af de meget detaljerede og levende ansigtsafstøbninger.  En meget særegen mand som insisterede på perfektion og som evnede at få sin tids store personligheder til at lade sig afstøbe i tandlægestolen, men som også rummede dunkle skyggesider som gjorde hans liv både dramatisk og ham selv særdeles farlig.

Foredraget er arrangeret i et samarbejde mellem FOF Vendsyssel og Kunstbygningen i Vrå Engelundsamlingen

Klik på billedet for stor størrelse