VÆRKER AF AGNETE BJERRE SØGES

Udstillingsperiode
4. april – 6. juni 2021

Kunstneren Agnete Bjerre, der gik bort den 16. november 2020, var et af Vrå-udstillingens første medlemmer, og hun har i særdeleshed været af stor betydning for Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen, men også hele Vendsyssel og Nordjylland.

Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen vil derfor at lave en særlig udstilling med hendes værker i 2021 og søger nu at låne værker, som lige nu hænger i private hjem.

Udstillingen skal vise nordjydernes Agnete; den Agnete, der i kraft af sin kunst, stadig lever rundt om i de mange små hjem.

Har du et værk af Agnete Bjerre, som du vil udlåne til Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen i foråret 2021, kan du for yderligere information skrive en e-mail med vedhæftede fotos af værket til:

Kunstbygningens leder:
Mathias R. T. Kristensen
Mail: info@kunstbygningenvraa.dk
Mob.: 2873 7695

MINDEORD OM MALEREN
AGNETE BJERRE

Agnete Bjerre var født i Guldager i 1924, en lokalitet nær Vrå i Vendsyssel. Faderen opmuntrede hendes interesse for maleriet, og hun fik den første undervisning af maleren Svend Engelund i Vrå. Herefter blev hun som 21årig optaget på Kunstakademiet i København hos maleren Vilhelm Lundstrøm, og i 1947 debuterede hun på Kunstnernes Efterårsudstilling.

I 1952 blev hun gift med maleren Frede Christoffersen, og de to udgjorde et markant modsætningspar på mange punkter. Men de havde en fælles optagethed af sansning, nærvær og intuition. Kunsten skulle være ægte og lystbetonet. Agnete malte sine portrætbilleder med modellerne lige foran sig og i et spontant forløb. ”Hun har set motiverne, billederne er baseret på direkte sansning. Ligefrem beretter hun om mennesker – tit om de fortrykte, som livet har handlet hårdt med, de ensomme, de bøjede, de syge – det er de interessante uinteressante” som Frede Christoffersen meget rammende skrev i kataloget ”De tre Bjerre”.

Hun var i familie med malerne Niels og Kresten Bjerre, som hun udstillede sammen med på Hjørring Kunstmuseum i 1982. Jeg kigger på gengivelsen af et maleri fra 1985, som Agnete Bjerre kalder ”Stærk og svag”. Typisk med to kvinder side om side. En yngre kvinde klædt i rødt og en ældre kvinde klædt i mørkt tøj. Hvem der er svag og, hvem der er stærk, kan man gætte på. Det er deres indre verden, der interesserer Bjerre, så det ydre er kun lige antydet med nervøse penselstrøg, og man fornemmer det vibrerende nærvær mellem de to kvinder og maleren. Deres ansigter er hurtigt antydet og alt det skæve og kejtede. Det er dristigt at kaste sig ud i den slags portrætter fjernt fra det glatte og indladende, hvor alt står åbent, og hvor alt det grimme og skæve i mennesket bliver interessant. Komposition og farveholdning opstår via sansning og intuition. Går det skævt, er der kun at starte på et nyt lærred. Agnete Bjerre fastholdt denne interesse for ”de anderledes” og den spontane malemåde. Hendes kunstneriske integritet var intakt gennem hele livet.

Hun var også optaget af det nordjyske barske landskab. Jeg husker et besøg hos ægteparret, hvor de havde lejet sig ind i et sommerhus nær Vestkysten. Vejrudsigten var vigtig – for Frede skulle gerne male solen på himlen, medens Agnete havde udset sig en gammel skrutrygget gård i det barske landskab. Det skulle males foran motivet uanset vejr og vind. Den ungpigeagtige lethed hun bevarede hele livet kunne godt narre. Bagved hendes ydre skjulte der sig en stålsat vilje.

Agnetes sans for øjeblikket og det morsomme blev lyslevende, når hun fortalte sine historier til festerne på Vrå-udstillingen om mærkværdige hændelser mennesker imellem, som næsten antog surrealistisk karakter, og fortalt med en utrolig timing. 

Agnete Bjerre var medlem af Den Frie Udstilling fra 1987 og var en trofast deltager på Vrå-udstillingen fra 1947.

Søren Elgaard

Klik på billedet for stor størrelse