Åbningstale af Søren Elgaard
Vrå-udstillinge 2018

Fernisering lørdag 28. juli 2018, kl. 14:00
Udstillingsperiode 29. juli – 26. august
Åbningstider alle dage kl. 11:00 – 17:00
Sal: Hele Kunstbygningen samt Friis-salen

KUNST OG KULTURLIV er en underlig størrelse i Danmark. På mange måder blomstrer det hele indenfor alle kunstarter. Kunstmuseerne bliver stadig flottere og større – og konkurrerer på besøgstal. Tænk Aros i Aarhus har slået Louisiana museet med ca. 1000 – nu omkring 750.000 besøgende. Det er en fornøjelse. Derimod Medens Statens Museum for Kunst er blevet en taber med beskedne 250.00 besøgende og et økonomisk underskud at slås med. De benhårde 2% nedskæringer hvert år på kulturinstitutionerne “grønthøstermetoden” rammer hårdt.

Vi har et overflodssamfund eller velfærdssamfund- hvor man tilbage i 1960erne tænkte tanker om kulturen, som en nødvendighed for et mentalt løft i vores hoveder. Statens Kunstfond blev etableret og skulle sikre kunstnernes økonomiske eksistens. Nu kigger vi tilbage, og må spørge om Julius Bomholts tanker er er blevet til virkelighed?
Vi har nu nået et punkt hvor velstanden er iøjnefaldende generelt i samfundet. Derimod er der kommet et underligt tomrum, når det gælder kulturen og kunsten. Man hører ofte, at kunsten skal skabe debat og flytte holdninger. Når det så sker – kommer der et ramaskrig fra politikerne. Har de format og indsigt til at styre den danske kulturpolitik, eller er det nærmere den brede kreds af borgere, som er de reelle kulturbærere?

Problemet er at kunsten nærmest er blevet statsdrevet – eller de dele af den – som smagsdommerne har blåstemplet. Kulturen er fanget i tal og skemaer. Kontrolleret fra a- til z. Kunsten/kunstnerne er på samme tid både FRIE og BUNDNE. Min oplevelse er, at det i længden vil dræbe kunsten og lysten til at skabe. Leg, udforskning, arbejde med det synlige og det skønne, og det UEGENNYTTIGE er vigtige elementer i vores arbejde og mødet med vores publikum. Det handler altså ikke kun om besøgstal og smart indpakning – men om ærlig kunst.

Her har Vrå-udstillingen sin berettigelse – måske større end nogensinde -på trods af vores max. 2000 besøgende! Vi er en form for en andelsbevægelse med gensidig respekt for hinandens faglighed. Vrå-udstillingen er også en åbning for at udstille uden censur. En struktur som skal FORKLARES, når den omtales i kulturradioen, når man ellers gider omtale den. Ja vi sælger kunst til private købere udenom gallerierne.

Vi er nu 50 medlemmer indenfor kunstarterne – nye medlemmer er arkitekt Anders Abraham og billedhugger Hans Pauli Olsen.
Gæster: Rasmus Søndergaard Johannsen, kunstnerkollektivet Vontrapp – Forladte facader ved Ina Hjorth Jacobsen og Katrine Wurtz Hansen, Anne Skole Overgaard, samt Praksis arkitekter ved Mads Bjørn Hansen.

28. juli 2018
Søren Elgaard
Formand

Klik på billedet for stor størrelse